Jet Teknolojileri
17 Ocak  

Teknolojinin ileriye doğru gidişi her alanda olduğu gibi uçak endüstrisinde de bariz biçimde görülmektedir. Her geçen gün daha hafif, daha yüksek performans gösteren, daha kolay kullanılabilen, daha hızlı gidebilen vb. uçaklar yapmak için bilim insanları çalışmalarını devam ettirmektedir.

Bu teknolojiler arasında yer alan Trijet teknolojisi Türkçeye ‘üç motorlu’ olarak çevrilir. Hayatımıza bir dönem girmiş olan trijet teknolojili özel jet uçakları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Trijet Teknolojisi ve Özel Jetlerdeki Avantajları & Dezavantajları
Trijet Teknolojisi ve Özel Jetlerdeki Avantajları & Dezavantajları

Trijet Teknolojisi Nedir?

Trijet teknolojisine sahip özel jet uçaklarının arka tarafında sabitlenmiş 3 adet motoru bulunmaktadır. Modern ve farklı bir tasarıma sahip olan bu uçaklar en çok 60lar ve 70ler döneminde ün kazanmıştır. Okyanusları aşan bu uçaklarda motor arızası olması halinde diğer uçaklara göre sağlam kalan motor sayısı daha fazla olacağından daha güvenli bir şekilde yolculuğa devam edilmesi ana hedef olmuştur.

Ancak teknolojinin ilerlemesi ile birlikte çift motoru olan uçaklar daha da güçlendirilmiş ve daha yüksek verimli performans elde edilmiş hale getirilmiştir. Bu durumda günümüzde trijet teknolojisine sahip uçakların önemi 70lere göre çift motorlulara göre daha sönük kalmıştır.

Çift motorlu uçakların giderek;

  • Güvenlik önlemlerinin arttırılması
  • Performansın arttırılmış olması özellikleri yeterli bulunmaktadır.

Trijet uçaklar ise;

  • Daha iyi performans göstermesi
  • Yedek motor olanağı sunması
  • Uzun menzil özelliği ile ön plana çıkmaktadır.

Ancak günümüzde özel jet endüstrisinde daha çok çift motorlu uçakların üretimine ağırlık verilmesi nedeniyle Trijet teknolojisinde beklenen ilerleme görülmemiştir. Bu duruma neden olan unsurlardan birinin de üç motorlu uçakların tasarımlarının daha farklı bir noktada olması yer almaktadır.

Hangisi Tercih Edilmeli?

Tasarım ve üretim aşamasında yeterli uçuş güvenliği, motor kapasitesi, alınan ek güvenlik önlemleri, uçağın tasarımı vb. önemli unsurların yeterli olması halinde her ikisinin de tercih edilebileceği ve birinin diğerinden her anlamda daha üstün olmadığını vurgulamak gerekir. Bu nedenle günümüzde daha yaygın olarak kullanılan çift motorlu araçları tercih etseniz de trijet araçları tercih etseniz de aynı ölçüde güvenli yolculuk edeceğinizden emin olabilirsiniz.